Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir?
Antalya hipnoz ve hipnoterapi bir psikoterapi yöntemi olarak bir çok uzmanın yararlandığı bir uygulamadır. Kaygı bozukluğu, özgüven eksikliği, öfke yönetimi, davranış ve uyum sorunları, fobiler Antalya da hipnoz ile ele alınabilir.
Daha birçok psikolojik rahatsızlığın iyileşmesinde Antalya Psikoloji Enstitüsü bünyesinde Klinik Psikolog Ali Bıçak Hipnoz yapıyor.
Antalya hipnoz için aramlarda şöyle sorular karşımıza çıkıyor: Hipnoz nedir? Hipnoz nasıl yapılır? Kimler hipnoz yapabilir? Hipnoz teknikleri nelerdir? Ne tür hipnoz yöntemleri vardır? Hipnoz ile sigara bırakmak mümkün müdür? Hangi alanlarda kullanılır? Yazımızda bu ve benzer soruları yanıtlıyoruz.
Hipnoz Nedir? Hipnoz ne İşe Yarar?
Hipnoz nedir? Hipnoz Ne işe yarar? İnsanlar bilinç dışına attıkları duygu, düşünce ve davranış kalıplarının farkında olmazlar. Hipnoz ile bilinç altına erişilip bu kalıplara müdahale edilebilir. Hipnoz sırasında ne olur? Hipnoz altında uykudaki gibi değil, bilincimiz daha yüksek bir farkındalık içinde olur.
Hipnoz Edildiğini Nasıl Anlarsın?
Hipnozda, duyar, hisseder ve tepki veririz. Duygu ve duygulanımımız daya yüksek seviyededir. His, düşünce, söylem, davranış ve hatıralarımızın bilincinde oluruz.
Hipnoz Gerçekten İşe Yarıyor Mu?
Hipnoz altında bilinçli farkındalık içinde zihnimizi odaklayarak bir takım sorunlarımızı çözebiliriz. Biliç altındaki bastırılmış duygulara daha kolay temas ederiz.
Hipnoz Tedavisi Nasıl Olur? Hipnoz Kaç Dakika Sürer?
Bir hipnoz seansı 30-60 dakika sürebilir. Hipnozda geçen sürecin uzunluğunu belirleyen faktörler vardır. Danışanın problemleri, ihtiyaçları, hipnoz terapisinde karar verilen yönteme bağlı olarak farklılık gösterir. Kimi hipnoz uzun, kimisi kısa sürebilir. Velhasıl bir seansta bir hipnoz ancak yapılabilir.
Hipnozun Faydaları Nelerdir?
Hipnoz ve Hipnoterapi, psikolojik sorundan kurtulmak isteyenlere yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu sayede danışanlar gevşeme, odaklanma, konstrasyon, amaç edinme, zihinsel potansiyelini arttırma becerileri edinirler.
Yaşamında arzu ettiği değişikliklere kavuşmak isteyenler psikoterapi tekniğine başvurabilirler. Bir yabancı dil öğrenmede yaşanan güçlüğü aşmak, sportif ve zihinsel yarışmalarda başarıyı artırmak, bağımlılıklardan kurtulmak için hipnoz ve hipnoterapiden faydalanabilirsiniz.
Antalya Hipnoz Tedavisi İşe Yarıyor Mu?
Kaygılı ruh halini aşmada hipnoz başarılı bir tedavi yöntemidir. Hipnoz, aşırı hassas kişilerin duyarlılığını azaltarak yeniden tetiklenmelerini durdurabilen bir yöntemdir.
Hipnozla Anı Silmek Mümkün Mü?
Hipnozla Hafızayı Temizlemek Mümkün Mü?
İnsanın hafızasını silecek herhangi bir silgi bulunamamıştır. Hiçbir teknik belleğimizde kodlanmış herhangi bir bilgiyi silemez. Hipnozla anılarımızın duygu yükünü silebiliriz. Hipnoz terapisi sonrası anılarımız ancak siyah beyaz bir film gibi kalır. Artık anılarımız eskisi gibi bizi esinlendirmez, yutkundurmaz.
Hipnoz ve Hipnoterapi Seansında Neler Yaşadığımı Hatırlayacak mıyım?
Hipnoterapi ile hafızanızdakileri silmek mümkün değildir. Ancak, hafızanızda yer etmiş anıların şimdiki halinizi etkilemesini değiştirmek mümkündür. Geçmişi unutmak her ne kadar güç olsa da bazı terapistler, seans sırasında yaşananların unutulmasını tercih edebilir. Bu tercih danışanın yararına olacak durumlarda kullanılır.
Diğer türlü hipnoterapi sırasında yaşananların hatırlanması danışanın iyileşmesi için gereklidir. Örneğin, hipnotizana “uyandığında bu oturumdaki hiçbir şeyi hatırlamayacaksın” şeklinde bir telkin verilebilir. Seansta hatırladığı anısının onu rahatsız etmesinin önüne geçilebilir. Bu tamamen danışanın iyilik hali için kullanılır.
Hipnoz Tekniği Nedir?
Hipnoz tekniği kendi başına büyüsel bir güç değildir. Hipnoz, psikoterapide kişinin gönüllü ve aktif katılımı ile terapide amaçladığı değişimlere ulaşmasında yalnızca bir araçtır. Hipnoterapist, parmağını şıklatınca her şey değişecekmiş gibi gelmesin.
Kendimizi Nasıl Hipnoz Ederiz?
Kendimizi hipnoz edemeyiz. Değişim ve dönüşümün yakalanması, hipnoterapist ve hipnotizanın birlikle çalışması ile mümkündür. Ancak kendi kendimize otohipnoz ile rahatlayabiliriz. Yukarıda Klinik Psikolog Ali BIaçak'ın bir spotify kaydını ekliyorum. Deneyebilirsiniz.
Kendi Kendine Hipnoz Yapabilir Mi?
Kişi kendi kendine hipnoz yapabilir mi? Otohipnoz yöntemi kişinin kendi kendine hipnoz olmasıdır. Evet kişi evde kendi kendine hipnotiktrans halini yakalayabilir. Bunun için nefes ve gevşeme cd’leri bulunmaktadır. Meditopya gibi uygulamalarla daha kolay ilerleyebilirsiniz. Hipnotiktrans, kendi başına iyileşme ve değişim için yeterli değildir. Ancak daha sık oto hipnoz ile hipnoz yeteneği geliştirebilir. Böylece gerçek hipnoz seansında daha kolay çalışılır.
Hipnoterapi Nedir? Hipnoz İşe Yarar mı?
Hipnoterapi, uzman klinik psikolog veya psikiyatristin eşliğinde kullanılan telkin yöntemleri ile danışanın gevşeyerek zihnini rahatlatan bir tekniktir. Danışanın hipnozdayken direnci oldukça azalır. Hipnoz olanın direnci ne kadar azalmışsa, kendisine yönlendirilen telkinlere daha açıktır. Böylece bilinçaltı anılar ve duygulara erişim kolaylaşır.
Hipnoz Ne İşe Yarar?
Hipnotik telkinlerle danışan rahatlar, gevşer ve dinginleşir. Antalya Psikoloji Enstitüsü’ne göre Antalya hipnoz bir uyku hali değildir. Hipnoz koltuğunda rahatça oturmuş ya da uzanmış şekilde telkinlere açık bir haldir. Direnç, eleştirel zihin süreçte yavaşlar. Danışan iç dünyasında daha yüksek bir bilinç düzeyindedir.
Hipnoz Hangi Frekans?
Delta frekansı 0,5-4 Hz. aralığında yayılır. Delta frekansında dalgalanma çok yavaş ama en yüksek seviyedir. Yetişkin bir birey derin uykudayken delta frekansına geçer. Delta beyin dalgaları yeni doğan bebeklerde daha sık görülür. Zira onlar en az 17 saat uyurlar.
Beynimiz hipnoz altında theta (+-7Hz) dalgaları yayar. Kendi kendine derin meditasyon yaparken de yaşanır. Tavşan uykusu dediğimiz hafif uyku ve REM rüyaları sırasında ortaya çıkar.
Alpha frekansı 7-14Hz aralığında dalgalanır. Oldukça gevşemiş bir halde, ama uyanıkken görülür. Alpha dalgasındaki birine daha rahat telkin verilir, bilinçaltı daha kolay kodlanır. Uykundan hemen uyandığımız şekerleme anında veya koltukta sızmak üzere olduğumuzda görülür.
Beta ritminde (12-30HZ) beynimizin elektromanyetik aktivitesini en üst seviyede yaşar. Anksiyeteli düşünme şeklinde, bir konuya ful odaklanmışken oluşur.
Beyin Dalgası | Frekans Aralığı | Zihin Durumu |
Delta | 0.5Hz – 4Hz | Derin Uyku Hali |
Theta | 4Hz – 7Hz | Uykulu, uyuşuk ve derin hipnoz hali (uykunun ilk aşaması) |
Alpha | 8Hz – 12Hz | Oldukça gevşemiş bir hal ama uyanık. Hafif hipnoz hali |
Beta | 13Hz – 30Hz | Tamamen uyanık ve farkındalık hali |
Hipnozdan nasıl çıkılır?
Hipnoz bir uyku hali değildir. Tam tersine, hipnozdayken her şeyi fark ederiz. Rahatlamış ve dinginleşmişizdir ancak bilincimiz son derece açıktır. Uykudan uyanamaya, hipnozdan çıkamayan yoktur.
Hipnoz Sonrası Etki Nasıldır?
Hipnotik transtayken hipnoz etme durumu, geçici bir farkındalıktır. Seans sonunda kişi tekrar, önceki bilinçlilik haline geri döner. Kişi zihinsel ve fiziksel alanda rahatlama, yenilenme, gevşeme hisseder. Hipnoz sonrası etki psikolojik olarak huzurlu ve dingin hissettirir.
Antalya da Hipnoz ile Neler Yapılabilir?
Hipnoterapi tekniğinde hipnoz, eğitimli terapist tarafından yapılır. Hipnotiktrans haline girmek kendi başına yeterli değildir. Bu trans halinde neler yapılacağı, hipnoterapistin formülasyonuna bağlıdır. Asıl iş hipnotiktranstan sonra başlar. Hipnoza başlamadan, stresle mi baş edilecek, bilinçdışındaki olumsuz hangi düşünce kalıpları değişecek belirlenmelidir. Bağımlılıklardan mı uzaklaşmak isteniyor?
Antalya, Hipnoz İçin Bilgilendiriliyor
Kimler Daha Kolay Hipnoz Olur?
Antalya Psikoloji Enstitüsü’ne göre hipnoz, psikoterapiye başvuran herkese hemen yapılmaz. Hayal gücü yeterli olan, hipnoz olmaya istekli ve gönüllü olan kişilere hipnoz yapılabilir. İsteksiz, gönülsüz, aşırı kontrolcü ve dirençli olan kişiler hipnoza girmekte zorlanabilirler. Herkesin hipnoza yatkınlığı farklıdır. Bazı kişiler daha kolay, bazıları daha güç hipnoza girerler.
Hipnoz Tedavisi Kimlere Yapılır?
Hipnoz terapisi kimlere yapılır? Hipnozterapisi, sınav kaygısı, dikkat eksikliği, alkol, sigara, kumar ve madde bağımlılıkları, hipnozla kilo verme, depresyon, anksiyete bozukluğu, cinsel sorunlar, uyku terörü, öfke kontrolü ve duygu yönetimi, her türlü fobiler ve panik atakta faydalıdır.
Hipnozun Aşamaları Nelerdir?
Hipnozun aşamaları nelerdir? Her hipnoterapist hipnozda 8 aşamayı birbirini izleyen farklı sırada kullanabilir. Bunlar hipnoza hazırlık, hipnotiktrans için indiksiyon tekniklerinin kullanımı, derin hipnoza erişim, terapötik müdahaleler ve tedavi amaçları, ego güçlendirme, post hipnoz telkinleri ve hipnozun sonlandırılması.
Danışanı hipnoza hazırlamak ilk aşamadır. Hipnoz aşamasına geçmeden, danışanın çözmek istediği problem ve ulaşmak istediği hedefler mümkün olduğunca ilk seansta konuşulur ve netleştirilir.
Devam eden seanslarda, hipnoterapist, danışanın kişilik yapısı, aile ve erken çocukluk yaşantıları ve hipnozdan yarar elde edip edemeyeceği üzerine araştırma yapar.
Yüz yüze yapılan psikoterapi seanslarından sonra hipnoterapiye karar verilir.
Danışana hipnoz nedir, ne değildir, hipnoz nasıl yapılır, hipnoz teknikleri ve hipnoz olgusu detaylıca anlatılır. Hipnoz hakkında bilinen yanlış algılar deşifre edilir. Böylelikle danışanın zihninde hipnoterapide nasıl bir deneyim yaşayacağı netleşmiş olur.
Herkes Hipnoz yapabilir mi?
Herkes hipnoz yapabilir mi? Evet, hipnoz gündelik yaşamda olağan bir haldir. Bir arkadaşımız, bir dolandırıcı ya da bir politikacı bizi hipnoz edebilir. Ne var ki, klinik hipnoz niyetli, amaçlı ve profesyonel bir hizmettir. Bu yüzden hipnoz eğitimini almamış, hipnoz yapma yeterliliği olmayan kimse hipnoz terapisi yapamaz. Ayrıca hem etik hem yasal açıdan, psikiyatrik bozukluğu olan hastalara hipnoz uygulamasını hipnoz eğitimi almış psikiyatrist ya da hekimler yapabilir.
Psikoterapide Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?
Hipnoz Tedavisi Kimlere Yapılır?
Antalya Psikoloji Enstitüsü için hipnoz psikoterapide bir araçtır. Psikolojik sorunların çözümünde en sık başvurulan tekniktir. Hipnoz Tedavisi Kimlere Yapılır? Anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, obezite, öfke kontrolü, davranış ve uyum problemlerinde etkilidir.
Hipnoz olmak isteyen kişinin kararı ile psikoterapistin birlikte çalışması neticesinde istenilen değişimler için hipnoz tekniklerinden yararlanılır.
Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, hipnotiktransa ulaştıktan sonra hangi tekniklerden yararlanılacağına karar verilir. Asıl hipnoz bu aşamada yarar sağlamaya başlar.
Hipnoz Teknikleri Nelerdir?
Hipnoz yüzyıllardır bilinen ve uygulanan bir psikoterapi tekniğidir. Başlıca hipnoz teknikleri;
Hipnoz Teknikleri | |
Analitik Hipnoterapi | Regresyon (Yaş Geriletmesi) |
Ego Durumları Terapisi | Kendi Kendine Hipnoz (Otohipnoz) |
Hipnodrama | Hipnotik Metafor (Ericsonian Hipnoterapi) |
Bilişsel Ve Davranışçı Hipnoterapi | Katatimi (Bilinç dışı semboller) |
Hipnoz Tedavisi Kimler Tarafından Uygulanır?
Kimler Hipnoz Yapabilir?
Hipnoz tedavisi özel ve resmi kurumlardan hipnoterapi eğitimi almış klinik psikolog, psikolojik danışman, tıp hekimi, diş hekimi, psikiyatri uzmanları tarafından uygulanır.
Hipnozun ruhsal hastalıkların tedavisinde psikoterapi yöntemi ile birlikte kullanılması daha yararlı olur. Birçok hipnoterapist sahip oldukları hipnoterapi eğitim ve sertifikasına psikoterapi beceri eğitimlerine katılması hipnoterapi için vazgeçilmezdir.
Hipnoz uygulama becerisi, hipnoterapi eğitimleri ile desteklenmelidir. Hipnoz tedavisi uygulayan uzmanın, temel psikoloji kuramları, psikopatoloji ve ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda iyi eğitimli olması hipnoz tedavisinin başarı ve yan etkilerini azaltır.
Ülkemizde, hipnoz tedavisi, Sağlık Bakanlığının Alternatif Tıp Yönetmeliğinde bir tedavi yöntemi olarak kabul görmüştür. Bu yönetmelikte hipnoterapist unvanına sahip olacak kişilerin kabul kriterleri ve hipnoz eğitim metotları belirlenmiştir.
Psikoterapide Hipnoz Hangi Alanlarda Kullanılır?
PSİKOTERAPİDE HİPNOZUN İYİ GELDİĞİ PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR | |||
Bağımlılıklar | Sigara Bağımlılığı | Sınav Kaygısı | Aşk Acısı, Ayrılık Acısı |
Alışveriş, (Alkol-madde) | Cinsel Bağımlılık | Cinsel Uyumsuzluk | Diş Gıcırdatma |
Egzamalarla Baş Etme | Her Türlü Fobiler | İşkoliklik | Kalabalığa Konuşamama |
Kaygı Bozuklukları | Kilo Verme | Oyun Bağımlılığı | Özgüven Artırma |
Panik Atak Tedavisi | Performans Kaygısı | Psikojenik Ağrılar | Sigarayı Bırakma |
Performansını Artırma | Stres Yönetimi | Travma Sonrası Stres Bozukluğu | Uçak Korkusu |
Uyku Bozuklukları | Yükseklik Korkusu | Vajinismus, erken boşalma | Başarı ve Motivasyon |
Antalya hipnoz sayfamızda hipnozun hangi alanlarda kullanıldığına ilişkin belli başlıkları burada topladık. Hipnoz hangi durumlarda yapılır?
Klinik Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir?
Klinik hipnoz yerine hipnoterapi daha yaygın kullanılır. Hipnoterapi ile hipnoz kastediliyorsa, kavram karmaşası oluşur. Çünkü bence hipnoz kendi başına bir terapi değildir. Hipnoz psikoterapide bir araç olarak kullanılır. Psikolojik sorunların çözümünde ve belirli hedefleri gerçekleştirmede hipnozdan yararlanılabilir. Bir araba tamircisinin aracın mekanik aksamındaki işlevi bozulan parçaları onarabilmesi için motor hakkında bilgi sahibi olması gibi, en iyi hipnoterapistin psikoloji kuramlarının insan duygu, biliş ve davranış döngüsü üzerine yaklaşımları hakkında çok iyi eğitim almış olması gerekir.
Kimler Hipnoz Terapisi Yapabilir?
Psikoterapide hipnoz uygulamasından yararlanmak istiyorsanız, psikolog, psikiyatrist ve psikoterapistinizin hipnoz eğitiminin yanında en azından bilişsel-davranışçı terapi, psikodinamik psikoterapi, duygu odaklı terapi ve ego state terapi alanında eğitimi olup olmadığından emin olmalısınız.
Başlıca Hipnoz ve Hipnoterapi Kuramları
Psikoterapi alanında birçok farklı model ve terapi türü vardır. Baş vurduğunuz terapistinizin hipnoz eğitimine ek olarak hangi eğitim sertifikalarına sahip olduğunu sorup araştırmak sizin için yararlı olacaktır.
Psikoterapi Modelleri | Psikoterapi Araç ve Teknikleri |
Psikodinamik Psikoterapi | Serbest çağrışım ve gevşeme |
Danışan Merkezli Psikolojik Danışma | Yararı olmayan davranış değişimi |
Bilişsel Analitik Terapi | Hipnoz ve telkinler |
İnsancıl Psikoterapi | Empati-EMDR |
Çözüm Odaklı Terapi | Serbest çağrışım |
Duygu Odaklı Terapi | Yaşantısal öğrenme |
Ego State Terapi | Duygu Köprüsü (Affect Bridge)-Yaş geriletmesi |
Kendilik Psikolojisi | Gıyabında içe bakış- Dönüştürerek içselleştirme |
Bilişsel Davranışçı Terapi | Çarpık düşünce biçimlerini tanıma |
Hipnoz ve Hipnoterapi Hakkında Merak Ettikleriniz
Dinimizde Hipnoz Caiz Midir?
Hipnoz ve hipnoterapi hizmetine başvurduğunuzda nasıl bir deneyim yaşayacağınız, size, psikoterapistinize ve psikoterapiye getirdiğiniz sorunlara bağlıdır.
Uzaktan Hipnoz Yapılabilir mi?
Online hipnoz yapılabilir. Yüz yüze hipnoz kadar etkili değildir. Her terapist, sizi hipnotik transa yönlendirirken farklı ‘hipnotik indüksiyon’ tekniklerinden yararlanır.
Hipnoz Kalıcı mıdır?
Hipnoz seans sonrası kalıcı etkileri vardır. Etkili bir seans sonrası pozitif değişimler hizzedilir. Değişimler kalıcıdır.
Psikoterapist, hipnotik trans için aşağıdaki tekniklerden herhangi birini kullanabilir. Nefes ve gevşeme telkinleri, rahatlatıcı ve keyif veren bir manzarayı hayalinizde canlandırma, sayılarla geri sayarak rahatlama ve derinleştirme telkinleri.
Başlıca Hipnoz Teknikleri Nelerdir?
Terapistiniz, kendi terapötik yaklaşımına bağlı olarak birçok farklı hipnotik indiksiyon seçeneğine başvurabilir.
- Bir duygu ve beden duyumunu değiştirmek için doğrudan yapılan telkinler
Bazı durumlarda bir terapist doğrudan telkinlerde bulunabilir. Örneğin, “hoş bir manzara içinde kurduğunuz düşleme yoğunlaştıkça beden duyumu, duygu, ağrı ya da bulantınız azalmaya başlıyor”
- Rahatsızlık veren yaşam olaylarını yeniden deneyimleme ve işlemleme
Terapistiniz bir başka seçenek olarak geçmişte yaşamış olduğunuz bir anıyı tekrar gözden geçirmenize yardımcı olabilir. Terapistiniz, bir anınızın rahatsızlığınıza neden olduğunu kabul edebilir. Bu durumda bu anınızı birçok farklı yönden alır.
Anılarınızı izlenebilir, çözülebilir ya da işlenebilir halde deneyimlemenize destek olur. Örneğin, terapistiniz, travmatik bir anıyı televizyonda bir film sahnesi gibi izlemenizi telkin edebilir. Bu sayede geçmiş travmatik yaşantı daha kolay çözülebilir ve izlenip işlemlenebilir.
- Sivrisineklerin Ürediği Bataklığa Ulaşmak
Hipnotik teknikler, bazı durumlarda bir sorunun temelini keşfetmek için kullanılabilir. Bazı psikoterapi modelleri terapiye getirilen sıkıntının nedenini, geçmiş olaylarla ilgili olduğunu var sayar. Çözümlenmemiş her duygu, duyum ve bilişleri seansta çalışır. Her ne kadar bu çözümlenmemiş anılar bilişsel farkındalığın dışında olsalar da.
Böylesi anılara ulaşmanın en etkin yolu “duygu köprüsü”tekniğini kullanmaktır. Bu teknikte, danışandan kendisine rahatsızlık veren bir duygusunu ifade etmesini ister. Bu duygu, utanç, korku ve suçluluk vb. olabilir. Duygu köprüsü tekniği danışanın serbestçe anıya ulaşmasına yardım eder. O anıda hissettiklerini şimdiki zamanda tanımlamasına destek olur.
Hipnozun Yan etkileri Nelerdir?
Hipnozda danışanın bilinci yerinde olsa da, hipnotizör danışanın bilincine hipnotik telkinlerle etki edebilmektedir. Hipnoz doğru yer, doğru uzman, doğru şekilde uygulandığında danışana bir zararı dokunmaz. Aksine danışanın iyileşmesine destek olur.