Panik atak belirtileri nelerdir ve daha bir çok sorununun cevabını bu yazıda bulabilirsin. Biraz uzun bir yazı oldu. Ancak, sonuna kadar okuyabilirsen, özellikle, panik atak tedavisi nasıl yapılır bu yazıda öğrenebilirsin. Panik atak yaşıyor ve panik atak anında ne yapmalı, panik atak doktor önerisi, panik atak psikolog yardımı için yazdıklarımdan yararlanabilirsin. Panik atak nasıl geçer, panik atak tedavi edilebilir mi ve dünyada kaç kişi panik atak belirtisi yaşıyor? benzeri soruları merak ediyorsan okumaya devam et.
PANİK ATAK NEDİR?
Panik atak nedir diye merak ediyorsan her yerde yazanlara güvenmemelisin. Okudukların abartılı olabilir ve paniğini daha da artırabilir. Panik atak herhangi bir fiziksel belirti ve sebep yokken, aniden gelişip saniyeler içinde doruğa ulaşan bir rahatsızlıktır. Bazen dakikalar sürebilir. Aşağıda daha detaylı anlattığım belirtiler görülür. Dehşete kapılıyor, yoğun korku ve kaygı hissediyorsan psikolojik sağlığın risk altındadır. Terleme, çarpıntı, kalp atışında artış, bayılma hissi, kontrolü kaybetme ve çıldıracakmış gibi fiziksel belirtileri vardır. Bu belirtilere sahip birisi zaten hastaneye gittiğinde muayene sonunda panik atak olup olmadığı araştırılıyor.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ NELERDİR?
Panik atak belirtileri nelerdir, bu paragrafta bunları sıralıyorum. Panik atak geçiren birinin kalbi küt küt atar. Kalp hızında spor yaparken ki gibi bir artış olur. Panik geçiren kişi, terler, titrer ya da yoğun bir sarsılma geçirir. Solunumda daralma hissedilir. Bazen boğuluyormuş gibi duyumsar. Sanki soluğunun tıkandığını duyumsar. Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma en sık karşılaşın durumdur. Bütün bunlara bulantı ya da karın ağrısı da eşlik edebilir.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ VE SEBEPLERİ
Panik atak belirtileri baş dönmesi, ayakta duramama, sersemlik ya da bayılma hissi ile başlar. Titreme, üşüme, ürperme ya da ateş basması ile acillere başvuranlar oluyor. Elde ayakta vücudun belli yerlerinde uyuşmalar (duyumsuzluk ya da karıncalanma duyumları) görülebilir. Gerçek dışılık yaşanır. Binalar eğiliyormuş gibi görülür. Panik geçiren birisi bedenin dışındaymış gibi hissedilir. Derealizasyon olarak adlanırılan, gerçekdışı bir şeyler oluyormuş gibi duyumsanır. Panik geçiren birisi kendine yabancılaşma yaşar. Depersonalizasyon, kendinden, bedeninden kopuyormuş gibi hisseder. Denetimini yitirme ya da “çıldırma” korkusu ölüm korkusuna da eşlik eder. Bütün bu yaşanan fiziksel ve psikolojik belirtilerin yeniden olacağından korkmak da cabası. Belirsizlik hali zaten her zaman kaygı ve anksiyeteyi yaratır.
PANİK ATAK BELİRTİLERİ TESTİ NASIL YAPILIR?
Panik atak belirtileri testi nasıl yapılır? İnternette bir çok test bulabilirsin. Kaygı ve depresyon seviyenizi ölçen bazı testler vardır. Bu testlere buradan ulaşabilirsin. Anksiyete testi ve depresyon testi ile panik atak belirtilerini test edebilirsin. En doğru test doktorun tıbbi muayenesi ile belirlenir. Kalp damar rahatsızlığı, solunum yetmezliği, astım ve alerji testleri ile tıbbi olarak herhangi bir fiziksel sorun olup olmadığı belirlenebilir. Böylece panik atak test edilebilir. Psikolojik olduğuna böylece karar verilebilir. Panik atak, psikolog ile seansta yapılacak yüz yüze görüşmede daha rahat test edilebilir.
PANİK ATAK SEBEPLERİ NEDİR?
Panik atak çoğunlukla psikolojik, bazen biyolojik temelli olabilir. Çocukluk ve aile yaşantıları, ruhsal yapıdaki hassaslık, stresli yaşam, alkol ve madde kötüye kullanımı rahatsızlığın belli başlı nedenleridir.
PANİK ATAK İLAÇLARI
Panik atak ilaçları doktor ve psikiyatrist tarafından verilir. Aslında panik bozukluk anında vücutta olanlar doğal bir ilaçtır. Panik bozukluk geliştiğinde, ‘Tehdit var, tehlike var’ algısı oluşur. ‘Savaş ya da kaç’ tepkisi nörobiyolojik olarak yaşanır. Bütün panik atak belirtileri kişinin kendini tehlikelerden savunması, savaşması ve kaçması, yani hayatta kalması için üretilir. Panik atak ilaçları, bu döngüyü kırmak için verilir. Çoğunlukla antidepresanlarla, serotonin ve dopamin gibi rahatlatıcı ve mutluluk veren hormonlar daha çok tutulur. Panik atak için kendi başına ilaç kullanma. Doktora danış.
PANİK ATAK DOKTOR ÖNERİSİ
Panik atak doktor önerisi isteyen çoğu kişi panik atak geçiriyor. 30’lu yaşlarının ortasında bir kişi; terleme, üşüme, hızlı kalp atışları ve nefes darlığı şikayetleri ile acil servise getirilmişti. Yakınları onun kalp krizi geçiriyor olabileceğinden endişe etmişlerdi. Ancak yapılan bütün kontrollerde kalbinin gayet sağlıklı olduğu anlaşılmıştı. Herhangi bir fiziksel rahatızlığa da rastlanmamıştı. Aslında onun yaşadığı bir panik atak nöbetiydi. Tabi ki kalp krizi şüphesi geçiştirilecek bir şey de değildi. Doktorlar gerekli müdaheleleri yaptı. Hasta değildi ve taburcu edildi. O artık panik atak terapisi alarak iyileşti.
PANİK ATAK PSİKOLOG YARDIMI İLE GEÇİYOR
Panik atak psikolog yardımı ile geçiyor. Antalya panik atak geçiren her gün binlerce kişinin yaşadığı bir şehirdir. Yüzlerce panik atak geçirenler hastanelere, acil servislere başvurmaktadır. Bu kişiler panik atak belirtileri nelerdir bilmiyor. Öğrendiklerinde psikolojik yardım alıyorlar. Psikolog seans ücretlerini karşılayabilen kişiler terapiye başvuruyor. Hastanelerde psikologlar sağlık güvencesi ile psikoterapi yapabiliyorlar. Özel kliniklerde psikolojik danışman, psikolog ve psikiyatristler panik atak tedavisinde başarılı oluyor.
PANİK ATAK SIRASINDA VÜCUTTA NELER OLUR?
Panik atak sırasında vücutta neler olur? Herkesin vücudu strese farklı bir tepki verir. Belki de işteki problemler, gireceğiniz önemli bir sınav, vereceğiniz kritik bir karar paniğinizi başlatabilir. Panik yaşarken, sanki bir kaplanla karşı karşıya gelmişsiniz gibi olur. Kalbin küt küt atar. Nefesin daralır ve soluk alman güçleşir. Yüksek bir yerden düşüyormuşsunuz gibi, sinir sistemin ‘savaş ya da kaç’ tepkisini üretecek adrenalini kanına pompalar. Adrenalin kan akışını iç organlardan kas ve adalelere yönlendirir. Eller, kollar, bacaklar göğüs kasları kasılır. Bütün vücut kinetik enerjiyi en üst seviyeye çıkarır. Ne için: savaşmak ya da kaçmak için. Oysa ortada gerçek bir tehdit yoktur.
PANİK ATAK ANINDA YAŞANANLAR HAYATI GÜÇLEŞTİRİYOR
Gerçekte karşılaştığınız herhangi bir tehdit olmamasına rağmen panik atak anında yaşananlar hayatı güçleştiriyor. Bazen arkadaşlarla yemekte, bazen sokakta yürürken, bazen pazarda alışveriş yaparken ataklar başınıza gelebilir. Her an panik geçireceğim korkusu, hayatınızı zehir edebilir. Panik ataktan kaçınmak için bir sürü kaçınma davranışı geliştirmiş olabilirsiniz. Kaçınma erteleme davranışları, işinizi, sorumluluklarınızı, görevlerinizi ve hobilerinizi yapmanıza engel olmaya başlar. Bazı kişiler evinden dahi çıkmayarak, gelecek bir atağı önleyeceğini düşünür.Sıklıkla Agorafobi, yani açık alan korkusu gelişebilir.
PANİK ATAK YAŞAYANLARIN ANLATTIKLARI
Bir danışan ilk panik atağı, abisinin düğününe gittiğinde yaşamıştı. Panik atak yaşayanların anlattıkları, kendini kaybediyormuş gibi, bayılacakmış gibi hissettiğiydi. Kalbi ağzına ağzına ağzına geliyor, nefesi daralıyor ve elleri titriyor ve terliyordu. Abisini çok seviyordu. Onun düğününü mahvetmek istemiyordu. Ancak her nasılsa olanlar onu çok korkutmuştu. Annesi, babası, abisi telaşlanmış, onu gelin odasına götürmüşlerdi. Orada da sakinleşememiş, kesik kesik soluyor, bayılacak gibi oluyormuş. Acile gittiğinde, biraz daha sakinleşmişti. Ancak o da herkes gibi, korkuyor, ya bir daha olursa diyordu. Doktorlar, bütün araştırmaları yapmış sağlıklı olduğuna karar vermişlerdi. O ise buna ikna olmamış, bir çok doktora başvurmuştu. En sonunda psikolojik olduğuna ikna olmuş bana gelmişti. Onunla yaptığımız seanslarda her geçen gün iyi hissetmiş. En sonunda tamamen iyileşmişti. Bu danışanın, diğer panik atak yaşayanların anlattıkları ile örtüşüyordu. Herkes için bir başlangıç vardı. Ancak herkes onun kadar şanslı olamıyordu.
DÜNYADA PANİK ATAK GÖRÜLME SIKLIĞI NEDİR?
Dünyada panik atak görülme sıklığı Amerika’ da 6 milyon kişi, Toplam Nüfusun %2.7’si panik bozukluktan muzdarip olmaktadır. Panik bozukluk kadınlarda erkeklerden iki kat daha fazla görülür.
Kaygı Bozuklukları ABD nüfusunun 18%’i 18 yaş üstü 40 milyon yetişkini etkiliyor. (Kaynak:National Institute of Mental Health)
TÜRKİYE’DE PANİK BOZUKLUK VAKA ÖRNEKLERİ
Türkiye’de nüfusun %4’nün psikolojik tedavi gerektirecek düzeyde panik bozukluk vaka örnekleri yaşadığını söyleyebiliriz. Türkiye Ruh Sağlığı Profili, sağlık ocaklarına başvuran kadınların %5, erkeklerin ise %2 oranında panik bozukluğu ve panik atak geçirdiğini söylüyor.
PANİK ATAK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Panik atak tedavisi nasıl yapılır? Ülkemizde panik atak belirtileri açısından her gün bir çok kişi psikolog ve psikiyatriste başvuruyor. Maalesef çok kişi panik atak tedavisi için doğru yere ulaşmıyor. Bu yüzden uzun zaman panik atak sorunundan kurtulunamıyor. Unutma, panik atak psikolojiktir ve tedavisi psikiyatrist, psikolog ve psikolojik danışman yardımıyla aşılabilir.
PANİK ATAK VİDEO İZLEMEK İÇİN KANALIMA ABONE OL
Klinik psikolog Ali Bıçak ‘ın kişisel web sitesinde, ruhsal sorunlarla ilgili daha fazla yazı var. Psikoloji ile ilgili YouTube kanalında Klinik Psikolog Ali Bıçak a abone olabilirsin. Panik atak videolarımı izleyebilirsin. Psikolojik sorunlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsin. Yaşadığın sorun hakkında sağlıklı bilgiler edinmek senin de hakkın.
PANİK ATAK TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?
Panik atak tedavi edilebilir mi? Panik atak dua ile geçer mi? Bunun için neler yapılabilir? Her şeye rağmen, rahat ol, panik atak ve panik bozukluk en kolay tedavi edilebilen bir kaygı bozukluğudur. Çoğunlukla konuşma terapisi olarak da adlandırılan Psikoterapi en etkili yöntemdir. Psikoterapide, bilişsel-davranışçı terapi (BDT), duygu odaklı terapi (DOT), hipnoz, EMDR ve sistemik duyarsızlaştırma gibi terapi teknikleri ile panik atak tedavi edilebiliyor. Terapiye ulaşamayan, imkanları el vermeyen, belirtilerden bir an önce kurtulayım diyenler ilaç tedavisi arıyor. Ancak unutmadan belirteyim, ilaç tedavisini doktor ve psikiyatrist dışında kimseden alma. Tabi ki kalıcı iyileşme için mutlaka psikoterapi desteğini de unutma.
PANİK ATAK ANINDA NE YAPILMALI?
Panik atak anında ne yapmalı? Öncelikle şunları düşünmeye ve kendine söylemeye çalışmalısın:
- Bundan öncekiler gibi geçici bir durum.
- Derin bir nefes alıp, ayağa kalmalı ve çevrende gördüğün 3 şeyin adını söylemelisin.
- Düzenli doğal ritmik solunum ile rahat, güvenli ve huzurlu bir sahnede kendini hayal edebilirsin.
- Şu anda neler oluyor? Bedeninde olanlar ne? Kendine bunun bir panik atak krizi olduğunu söyle.
- Bedeninimin kendini korumak için aldığı bir önlem.
- Düşüncelerinin ne kadar gerçekçi olduğunu yeniden değerlendir.
- Bana asla zarar vereceğini düşünmüyorum.
- Kesinlikle ölmüyorum, bedenimde olanlar merdiveni tırmanırken, spor yaparken ne oluyorsa aynısı.
- Bu durumu durdurmak için bunlardan başka yapabileceklerim var.
- Komik bir film izleyebilirsin.
- Kendini başka bir şeylerle meşgul edebilirsin.
- Bir yakınını arayarak durumun hakkında neler yapabileceğini konuşabilirsin.
PANİK ATAKLA BAŞ ETMEDE İP UÇLARI
Panik atakla baş etmede yapabileceklerin var. Yaşam stilindeki bir takım değişiklikler yapmalısın. Döngüsel olarak yaptığın şeyleri iyi tespit etmelisin. Mesala kahve kullanımını azaltmak, günlük sportif etkinlikler, kaygı ve endişeden uzak durmak panik atak belirtileri azaltacak belli başlı önlemlerdir. Panik atak ve ruhsal sorunlar için internetten önüne geleni okuma. Panik atak için seçici ol. İnternet kirli bilgi dolu. Edindiğin bilgiler seni daha da kötü hissettirmesin. Okuduklarına dikkat et. Güvenli kaynakları dene. Daha sosyal ol, özgüvenini geliştir.
PANİK ATAK NASIL GEÇER?
Panik atak nasıl geçer öğrenmek istiyorsan ağaşıdaki adımları atmakla başla. Denediğinde değişimi göreceksin.
- Umutsuz ve karamsar düşüncelerini bulmayı ve incelemeyi öğren. (David Burn’ün İyi Hissetmek eserini panik atak kitap oku)
- Beslenme alışkanlığını gözden geçir. Özenli ve düzenli beslen. Çok yeme. Düzenli aralıklarla yeterince yemek ye. Günde 3 öğün en iyisidir.
- Adrenalin artıran, uyarıcı içeceklerden uzak dur. Çay, kahve, asitli ve gazlı içeceklerden uzak dur.
- Düzenli ve sağlıklı uyumak önemlidir. Günde en az kesintisiz 7 saat uyumalısın.
- Daha fazla sosyalleş. Hoşlandığın etkinliklere daha fazla zaman ayır.
- Haftada en az 3 gün, ortalama 45 dakikalık tempolu yürüyüş yap. Bedensel egzersizler yap.
- Nefes ve gevşeme egzersizleri, yoga ve meditasyon yapmayı öğren.
- Alkol ve maddeden uzak dur.
PANİK ATAK NE KADAR SÜREDE TEDAVİ EDİLİR?
Panik atak ne kadar sürede tedavi edilir herkeste farklıdır. Panik geçiren birinin başvurabileceği, alanında uzman bir çok psikiyatrist, psikolog ya da psikoterapist bulunmaktadır. Kimi zaman bir kaç seans, bile işe yarar. Panik atak tedavisinde bazen sadece ilaçlar, bazen hem ilaç hem psikoterapi birlikte gerekli olabiliyor. Kalıcı bir şekilde panik atak tedavisi 12 hafta kadar sürebilir. Klinik psikolog ve psikoterapi merkezlerine başvurarak, ihtiyacın olan desteği almaktan çekinme. Bu işi uzmanına sor.
Bir yanıt yazın