Kadınlarda Depresyon Nedir?
Kadınlarda Depresyon nedir? Depresyon, olası bir ruhsal durumu tarif eden bir kelimedir. Herkesin karşılaşabileceği bir psikolojik haldir. Temelde bir yitimi kabullenme aşamasına taşıyacak bir ruhsal durumdur. Kayıp ve yas yaşayan kişlerde daha çok görülür. Kadınlarda depresyon belirtileri daha yaygındır.
Mutsuzluk sendromu belirtileri taşıyan depresyon kayıp ve acılarımızı kabullenmeye götüren dikenli bir yoldur. Her durumda, bu depresif ruh haliyle başa çıkmak zordur. Kaçılamaz bir ruh halidir. Herkes en az ömründe bir kaç sefer depresyona düşebilir.
Depresyondan nasıl çıkılır? Depresyon nedir ve kadınlarda depresyon belirtileri hakkında daha güncel, daha bilimsel bilgi bu sayfada.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri Nedir?
Kadınlarda depresyon belirtileri ve sebepleri nelerdir, sorusunu cevaplamadan önce, depresyonun ne olduğunu belirtmekte fayda var. Bütün canlılar, onları yaşamda tutan ne varsa bir gün yitirdiklerinde, kayba karşı ruhsal bir boşluğa düşerler.
Biz insanlar belki de bu ruhsal hali tarif edecek lisana sahip olduğumuzdan depresyon ve kederin tanımını yapabiliyoruz.
Depresyon, yaşam enerjimizi ve umudumuzu boşa çıkararak, kendimizi hüzünlü ve çaresiz hissetmemize neden olan bir duygu durumudur.
Kadınları Depresyona Daha Çok Ne Sokar?
Bu yazımızda kadınları depresif hale sokabilecek bazı durumlardan bahsetmeye çalışacağız. Kadınlarda majör depresyon belirtileri, depresif olma nedenleri hormonal değişimlerden kaynaklı olabilir. Kadınlar stresli yaşam döngüleri ve sosyal baskılardan etkilenerek depresif olabiliyorlar. Kadınlarda depresyon oldukça karmaşık nedenleri olan bir durumdur.
Kadınlar Hangi Alanlarda Depresyon Yaşar?
Kadınların yaşamlarında anne, eş, çalışan, arkadaş, aşçı, bakım veren gibi bir çok farklı rolleri vardır. Tüm bu rollerin karmaşıklığı yaşamları boyunca iniş ve çıkışları beraberinde getirir.
Kadınlarda depresif hal, bir arkadaşıyla tartışmaya girince başlayabilir. Bir anda sürekli ağlama isteği duyabilir. Bu kolay sebeplerin yanında, gebelik ve adet döngüsü gibi bazı yaşam olaylarından kaynaklanıyor olabilir. Genel olarak, birkaç gün içinde depresif duygular düzelme eğilimindedir.
Ancak, eğer depresyon iniş-çıkışları birkaç gün sonra kaybolmuyorsa, günlük yaşam etkinlikleri ve ilişkileri sürdürmek zorlaşır. Bu zayıflatıcı bir döngü olabilir ve birtakım nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Depresyon belirtileri haftalar, aylar veya yıllar sürebilir.
Bazen intihar etmek düşüncesi aralıklı veya tek seferlik de yaşanabilir. Bu durum yardım alınmadan geçiştirilmemelidir. Üzüntüden kalp ağrısı bir hüzün hali değildir. Bu yüzden profesyonel yardım almak gerekir.
Depresyondan nasıl kurtulunur? Depresyondan nasıl çıkılır? Antalya da Klinik psikolog veya bir psikiyatriste başvurmak lazım.
Kadınları Depresyona Sokan Nedenler Nelerdir?
Kadınlarda depresyon sebepleri oldukça karmaşıktır. Birçok şey sebep olabilir. Bazen bir kadın ciddi bir hastalıkla karşılaşınca depresyona girebilir. Şehirden taşınma, sevgiliden ayrılma, sevdiği birinin ölümü depresyonu doğurabilir.
Kimi kadınlar bir aldatma yaşadığında depresif olabilirler. Hatta bazı durumlarda yaşın ilerlemesiyle birlikte sahip olunan güzelliğin yitirilmesi kadınları depresyona sokabilir.
Yeni bir işe başlama, mezuniyet, evlilik ve nişanlılık girişimleri bile depresyona neden olabilir.
Kadınlarda Depresyon Belirtileri Depresyon bulguları ve belirtileri kadından kadına değişir. Yaygın görülen başlıca belirtilerden bazıları aşağıda listelenmiştir:
- Boşluk, anlamsızlık, umutsuzluk ve üzüntü duyguları
- Sinirlilik, endişe ve suçluluk
- Şiddetli yorgunluk
- Üzüntüden kalp ağrısı
- Daha önce keyif verici faaliyetlere ilgi kaybı
- Ayrıntıları hatırlama becerisinde düşme
- İntihar etmek düşünceleri veya intihar girişimleri
- Uyku bozuklukları; çok fazla veya çok az uyku, uykusuzluk
- İştahsızlık – çok fazla yemek yeme
- Fiziksel belirtiler – ağrılar, kramplar, baş ağrısı, sindirim sorunları, göğüs hassasiyeti, şişkinlik
- Enerji eksikliği
- Kırık kalp sendromu
- Tükenmişlik sendromu tedavisi
- Mutsuzluk sendromu belirtileri
- Kontrolü kaybetme korkusu
- Sık duygu durum değişiklikleri ve sürekli ağlama hissi
- Panik ataklar
- Gerginlik hissi
- Günlük faaliyetler ve ilişkilerde ilgisizlik
- Anhedoni nedir
Kadınlar Depresyona Daha mı Yatkın?
Yapılan araştırmalar kadınların depresyona daha yatkın olduğunu kanıtlamıştır. Kadınlarda görülme sıklığı % 5,4 iken, erkeklerde bu oran %2,3 olarak bulunmuştur.
Kadının aile geçmişindeki depresyonun yaygınlığı ve genetik faktörler depresyona yatkınlığı belirliyor. Geçmişte yaşanılan travmalar, fiziksel, duygusal ve cinsel istismarlar depresyona yatkınlığı etkiliyor.
Bazı tedaviler için kullanılan ilaçlar, adet döngüsü ve menopoz da depresyonu beraberinde getirebilir. Ancak kadınları depresyona yatkın kılan cinsiyet faktörleridir.
Kadınları Erkeklerden Daha Çok Depresif Kılan Faktörler
- Kadınlar daha çok endişeli ve korkmuş hissederken, erkekler daha korunaklı hissediyor.
- Kadınlar depresyonda kendilerini sorumlu tutarken, erkekler başkalarını suçlarlar.
- Kadınlar genellikle depresyondayken üzgün, değersiz ve kayıtsız hissederken; erkekler sinir bozucu ve kızgın olma eğilimindedir.
- Kadınlar depresyondayken çatışmalardan kaçınırlar; erkekler çatışmalara daha yatkın olurlar.
- Kadınlar depresyonla baş etmek için yemek, alışveriş ve arkadaşlarına yönelirler.
- Erkekler alkol alarak, TV izleyerek ve spor yaparak depresyonla baş etmeye çalışırlar.
- Kadınlar depresyondayken kendilerini uyuşuk ve sinirli hissederken; erkekler heyecanlı ve huzursuz hissederler.
- Kadınlar kendi kendine şüpheye düşüp ve umutsuzluk duyguları hakkında kolayca konuşabilirler.
- Erkekler kendinden pek şüphe etmiyor. Umutsuzluk duygularını bir zayıflık işareti olarak düşündüklerinden duygularını gizleyebiliyorlar.
Kadınlarda Depresyon Çeşitleri
Majör Depresyon Nedir?
Majör depresyon, bir zamanlar eğlenip keyif alınan etkinliklerden artık zevk alamamanın yarattığı ciddi bir ruhsal sorun biçimidir. Majör depresyon sonuçları arasında verimsizlik vardır. Depresif bir kadın eylemsizlik kaldıkça, uyku ve yeme alışkanlıkları değişir.
Aşırı yemek yeme ve aşırı uyuma veya uyku uyuyamama ve iştahsızlık yaşatabilir. Bu durum, kadının genellikle ilişkide bulunduğu kişilerle arasını açar. Bütünüyle sosyal ilişkileri olumsuz etkilenir.
Majör depresyon, uzun süre devam ediyorsa kadının kendine olan saygısını azaltabilir. Psikolojik destek almadan durumu toparlamak pek mümkün değildir.
Doğum Sonrası Loğusalık Depresyonu
Bu, çoğu zaman bebeğin doğumuyla birlikte ortaya çıkan kadınlara özel bir depresyon biçimidir.
Depresyonun belirtileri genellikle doğumdan sonraki aylarda başlar. Ancak bazı kadınlarda hamilelikte de bu belirtiler ortaya çıkabilir ve doğumdan sonra da devam edebilir.
Majör Depresyon Belirtileri Sürekli Majör Depresif Bozukluk Nedir?
Bazı kadınlar sürekli, hafif ama depresif bir modda olabilirler. İki yıl ve daha uzun süredir devam eden bir durumsa sürekli depresif bozukluk olarak tanımlanır. Majör depresif dönemler (diğer bir deyişle daha şiddetli depresyon biçimleri), halen devam eden depresif bozukluk sırasında ortaya çıkabilir.
Adet Döngüsünde Ortaya Çıkan Depresyon
Kadınlar adet döngüsünde depresyon yaşayabilirler. Bu depresyon durumu, regl öncesi bir hafta içinde başlayabilir. Kendini yoğun ruh hali değişiklikleri, endişe ve olumsuz düşüncelerle gösterir. Regl dönemi başladığında bu belirtiler kaybolur.
Depresif belirtiler ilişkileri olumsuz yönde etkileyecek kadar şiddetli olabilir. Bazen günlük etkinlikleri sürdürmeyi imkansız kılar.
Kadınlarda Depresyon Tedavi Seçenekleri
Ne kadar karamsar, umutsuz ve çaresiz olursanız olun, düşünce ve duygularınızı değiştirmenin birçok yolu vardır. Yaşadıklarınızı başınızdan defetmeniz, depresyondan kurtulmanızı sağlamaz. Ancak bundan daha fazlasını yapabilirsiniz.
Tükenmişlik Sendromu Tedavisi
Psikolojik yardım alarak, kendinizi daha iyi hissetmeye başlayabilir ve duygu durumunuzu, coşkunuzu yakalayabilir ve yaşamdan zevk alabilirsiniz. Eğer doktorunuz ilaç önermişse, antidepresan bırakmak yan etkileri olabilir. Çoğunlukla depresyona anksiyete bozuklukları eşlik ediyor.
Eğer bir kadınsanız ve depresyondan muzdaripseniz, nefes darlığına ne iyi gelir, sürekli can sıkıntısı neden olur gibi yaşam kalitenizi etkileyen sorular sorabilirsiniz.
Kırık Kalp Sendromu Sonlanmalı
Yaşam coşkunuzu ve kalitenizi artırmak için atacağınız ilk adım, Antalya da psikolog, psikiyatri uzmanı ve bir psikoterapiste başvurmak olmalıdır. Psikiyatristiniz ya da psikoloğunuz size bir dizi soru sorarak, psikolojik testler ve anket uygulayabilir.
Böylece depresyona neden olan altta yatan tıbbi bir durum olup olmadığını belirleyecektir. Kullandığınız ilaçların depresyona etki edip etmediğini araştırdıktan sonra, depresyon hikayenize göre ilaç tedavisi ile birlikte psikoterapi önerecektir. Doktorunuz depresyon tedavisi için sizi bir psikolog/ psikoterapiste yönlendirecektir.
Comments (3)
Güzel bir içerik olmuş Ali bey. Başarılar dilerim
teşekkür ederim övgüleriniz ilham veriyor.
[…] vajinal kuruluğa neden olur. Dahası menopoz, cinsel uyaran eksikliği, cinsel isteksizlik, kadınlarda depresyon, stres, çeşitli vajinal enfeksiyonlar ve doğum sonrası emzirme vajinada kuruluk sebebi […]