Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi günümüz toplumlarında yaşayan bireylerin sorunlarına çözüm arayan alternatif bir ruh sağlığı uygulamasıdır. Psikoterapinin ruh sağlığı üzerindeki pozitif etkileri, yalnızca kişinin acı ve semptomlarını azaltılmakla kalmaz. Aynı zamanda kişinin psikolojik iyi olma halinin, psikolojik sağlamlığının desteklenmesi gibi bir çok psikolojik faktöre etki eden bir hizmettir. Son zamanlarda ülkemizde de giderek yaygınlaşan psikolojik danışmanlık ruh sağlığımızı düzeltme ve sürdürmede son derece etkili ve güçlü bir şekilde çalıştığını gösteren kapsamlı araştırmalar vardır.
Bireysel terapi, psikolog, psikolojik danışman, psikiyatrist ya da sosyal hizmet uzmanı gibi farklı alanlardan profesyonellerce sürdürülen bir hizmettir. Kimler psikoterapi hizmeti sağlayabilir, hangi koşullar gereklidir? Bu soruları detaylıca ele aldığım psikolog kimdir? başlıklı yazıma bir göz atabilirsin.
Bu yazıyı psikolog, psikolojik danışman, evlilik terapisti, cinsel terapist ihtiyacı olanları bilgilendirmek amacıyla hazırladık. Psikoterapi hakkındaki yazımızın içeriği her yaştan bireyin ihtiyacı olan uzmana ulaşmasında bir basamaktır.
Kimler İçin Psikoterapi?
Kimlere Fayda etmez?
Psikoterapi kimlere fayda etmez? Psikoterapi bazı kişi ve durumlara uygun değildir. Bunlar;
- Kendi isteği ile değil, bir başkasının zoru ile terapiye gelen, gönülsüz birine terapi işlemez. Psikoterapide gönüllük esastır. Psikoterapi ziyaretçi yeri değildir.
- Öncelikle tıbbi müdahale gerektiren, şizofren, paranoid psikoz gibi psikotik atak geçiren, ağır psikiyatrik hastalıklar için uygun değildir.
- Bunama (demans), ağır zihinsel engeli olan, bilişsel yetilerini sekteye uğratan nörolojik rahatsızlıkları olan birisine fayda etmez.
- İleri derecede alkol ve madde bağımlıları için terapiden önce ilaç tedavisi gerekir. Psikiyatrik tedavi süresi veya sonrasında uzman görüşü alınarak terapiye katılabilirler.
- İyileşme belli bir süreç içinde fayda gösterir. Yüksek beklentileri ile terapiye gelen, kısa sürede çözüm bekleyen kişilere fayda sağlamaz.
- Terapi sosyal bir ilişki değildir. profesyonel bir hizmettir. Niyeti zaman geçirmek için gelen, terapiden fayda görmeye inanmayanlara yararı olmaz.
- Psikoterapi şikayet ve ziyaret makamı değildir. Değişime isteksiz ve gönülsüz kişilere derman sağlamaz.
Terapi kişinin yaşı ve yaşadığı sıkıntının türüne göre fayda sağlayabilir. Uzman psikolog ihtiyacı olan her yaştan bireyler psikoterapiye başvurabilir. Herkesin kendi içindeki çocuğa dokunma fırsatını bulabileceğine inanır. Danışanların içindeki çocuğa ulaşıp, onun ihtiyaçlarını psikoterapi sürecinde terapistle birlikte adım adım karşılanabileceğine inanıyoruz. Herkesin temel ihtiyaçları vardır. Yerinde ve yeterince anlaşılmak, koşulsuz kabul, koşulsuz sevgi, taktir almak, onaylanmak, olmak istedikleri kişi olmak. Psikoterapi, bu ihtiyaçların önündeki engelleri görmeleri, genellikle bu engeller kendi içlerinde saklı olsa da, onlarla yüzleşmelerine ve ortadan kaldırmalarına destek olur.
Psikoterapi Nasıl Bir Süreçtir?
Antalya Psikoloji Enstitüsü’nde, bireysel terapi genellikle haftalık seanslar halinde düzenlenir ve bu seanslar 45-50 dakika sürer. Hepimiz özgünüz ve biriciğiz. Yaşadıklarımız da kendimize has ve özneldir. Bu bakış açısıyla, yaşadığınız soruna ve kendi kişiliğinize uygun terapi yaklaşımları benimsemeye çalışılmalıdır. Sizin kendi probleminize özel bir formül bulmanıza yardımcı olunur. Bize göre her seans biriciktir ve öğreticidir. Siz sorununuzun çözümünü ararken, psikoterapistiniz de, bildiğinizi sandığı kuram ve olası formülleri her defasında yeni bir bakışla yeniden öğrenir.
Psikoterapi Güllük Gülistanlık Bir Yol Değildir
Ruhsal keşif keyifli bir yolculuk olsa da gül bahçesi de vaat etmez. Ancak kendi dikenli bahçenizden geçmenize ve kendi güllerinizi derlemenize aracı olur. Sorununuz ne olursa olsun, çözüme giderken bir hayli içiniz yanar, çok çaba ve emek sarf edersiniz. İçiniz yanar, zira gerçeklere dokunmak yakıcıdır. Hele hele kişinin kendi gerçekliği gibisi yoktur. Bu yolculuk çektiğiniz onca zahmete, ödediğiniz her türlü bedele değer doğrusu. Korkmayın, erteleme ve kaçınmalarınızı durdurun. Kendinizden başka kimse size kendinizi buldurmayacak. Psikoterapinin yardımı ve sizin azminizle acınız iyileşecek.
Psikoterapide Ele Alınan Sorunlar
Bireysel Psikoterapi, depresyon, panik atak, anksiyete bozuklukları, sosyal fobi vb. gibi bir çok nevrotik rahatsızlığın; hipnoz, EMDR terapisi, psikolog ve psikiyatrist desteğiyle çözülebileceğini düşünür. Terapi, psikolojik sorunların aşılmasında araçtır. Tabii ki sizin kendi amacınız ilk seansta belirlenecektir. Seansa getirdiğiniz sorun, psikoterapide çözümlenebileceğine karar verirsek çeşitli terapi teknikleriyle ilerleriz.
Hangi Durumlar Terapiye Uygun Değildir
Belli başlı psikopatolojiler; psikoz, şizofren, antisosyal kişilik bozukluğu, bipolar bozukluk tanısı olan kişilerin psikoterapide yarar görmeleri için psikiyatrik tedavi almaları gerekir. Yani ilaç kullanmaları yönünde önlemler alınması gerekir. Bu tür rahatsızlığı olanlar kesinlikle psikiyatrist kontrolünde terapi almalıdır. Terapist, eğer gerekli görürse ve kendisi hekim değilse, ilaç desteği için psikiyatriste yönlendirmesi sorumluluğudur.
Sayfamızı incelemek ve daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki başlıkları tıklayabilirsiniz. Antalya psikoloji sayfamızdan da psikologlar ile ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Yazar ve Psikoterapist Ali Bıçak’ın Çevrim Dışı İlişkiler adlı kitabına ulaşıp inceleyebilirsiniz.