HomeHipnoterapi

Hipnoterapi

ANTALYA HİPNOZ | ANTALYA HİPNOTERAPİ 

Antalya Psikoloji Enstitüsü tarafından hazırlanan bu  sayfanın amacı, hipnoz ve hipnoterapi uygulaması hakkında okuyucuları bilgilendirmektir. Bu sayfada kaygı bozukluğu, özgüven eksikliği, öfke yönetimi, davranış ve uyum sorunları, fobiler ve daha birçok psikolojik rahatsızlığın iyileşmesinde hipnoz ve hipnoterapinin yararlarını tanıtıyoruz.

Sayfamızda, “hipnoz nedir, nasıl yapılır, terapisi kimler tarafından yapılır, teknikleri nelerdir, ne tür hipnoz yöntemleri vardır, hipnoz ile sigara bırakmak mümkün müdür, hangi alanlarda kullanılır” gibi bir çok sorunun yanıtını vermeye çalışıyoruz.

HİPNOZ NEDİR? İŞE YARAR MI? 

Hipnoterapi, psikolojik sorunlarından kurtulmak isteyen, yaşamında arzu ettiği değişikliklere kavuşmak isteyenlerin başvurabileceği bir psikoterapi tekniğidir. Hipnoterapi kendi başına büyüsel bir güç değildir. Hipnoz, psikoterapide kişinin gönüllü ve aktif katılımı ile terapide amaçladığı değişimlere ulaşmasında bir araçtır. Hipnoterapist, parmağını şaklatınca her şey değişecekmiş gibi gelmesin. Değişim ve dönüşümün yakalanması, hipnoterapist ve hipnotizanın  birlikle çalışması ile mümkündür.

HİPNOTERAPİ NEDİR?

Hipnoterapist belli başlı telkinlerle danışanın rahatlamış, gevşemiş ve dinginleşmiş bir bilinç halinde kalmasını sağlar. Antalya Psikoloji Enstitüsü’ne göre hipnoz bir uyku hali değildir. Hipnoz koltuğunda rahatça oturmuş ya da uzanmış şekilde telkinlere açık, eleştirel zihnin süreçte durdurulduğu, daha yüksek bir bilinç düzeyidir. Hipnotiktrans hali olarak bilinen hipnoz etme durumu, geçici bir farkındalıktır. Seans sonunda kişi tekrar, önceki bilinçlilik haline geri döner. Hipnotiktrans haline girmek kendi başına yeterli değildir. Bu trans halinde neler yapılacağı, hipnoterapistin formülasyonuna bağlıdır. Asıl iş hipnotiktranstan sonra başlar. Kişi kendi kendine, otohipnoz yöntemi ile hipnotiktrans halini yakalayabilir. Bunun için nefes ve gevşeme cd’leri  bulunmaktadır. Hipnotiktrans, kendi başına iyileşme ve değişim için yeterli değildir.

ANTALYA, HİPNOZ İÇİN BİLGİLENDİRİLİYOR 

Antalya Psikoloji Enstitüsün’e göre hipnoz, psikoterapiye başvuran herkese hemen yapılmaz. En azından mümkün olduğunca danışanın çözmek istediği problem ve ulaşmak istediği hedefler ilk seansta konuşulur ve netleştirilir. Devam eden seanslarda, hipnoterapist, danışanın kişilik yapısı, aile ve erken çocukluk yaşantıları ve hipnozdan yarar elde edip edemeyeceği üzerine araştırma yapar. Yüz yüze yapılan bu psikoterapi seanslarından sonra hipnoterapiye karar verilirse, danışana hipnoz nedir, ne değildir, hipnoz nasıl yapılır, hipnoz teknikleri ve hipnoz olgusu detaylıca anlatılır. Hipnoz hakkında bilinen yanlış algılar deşifre edilir. Danışanın zihninde hipnoterapi anında nasıl bir deneyim yaşayacağı netleşmiş olur.

PSİKOTERAPİDE HİPNOZ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR? 

Antalya Psikoloji Enstitüsü için hipnoz psikoterapide bir araçtır. Psikolojik sorunların çözümü, örneğin anksiyete bozukluğu, yeme bozukluğu, obezite, öfke kontrolü, davranış ve uyum problemlerinde etkilidir. Hipnoz olmak isteyen kişinin kararı ile psikoterapistin birlikte çalışması neticesinde istenilen değişimler için hipnoz tekniklerinden yararlanılır.  Yukarıda sözünü ettiğimiz gibi, hipnotiktransa ulaştıktan sonra hangi tekniklerden yararlanılacağına karar verilir. Asıl hipnoz bu aşamada yarar sağlamaya başlar.

HİPNOZ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Hipnoz yüzyıllardır bilinen ve uygulanan bir psikoterapi tekniğidir. Başlıca hipnoz teknikleri;

  • Analitik Hipnoterapi
  • Regresyon (Yaş Geriletmesi)
  • Ego Durumları Terapisi
  • Hipnodrama
  • Kendi Kendine Hipnoz (Otohipnoz)
  • Hipnotik Metafor (Ericsonian Hipnoterapi)
  • Bilişsel Ve Davranışçı Hipnoterapi
  • Katatimi-Bilinçdışı Sembollerin Çağrışım Yoluyla Danışan Tarafından Gözlemlenmesi

HİPNOZ TEDAVİSİ KİMLER TARAFINDAN UYGULANIR?

Hipnoz tedavisi özel kurumlardan hipnoterapi eğitimi almış klinik psikolog, psikolojik danışman, tıp hekimi, diş hekimi, psikiyatri uzmanları tarafından uygulanır. Hipnozun ruhsal hastalıkların tedavisinde psikoterapi yöntemi ile birlikte kullanılması daha yararlı olur. Birçok hipnoterapist sahip oldukları hipnoterapi eğitim ve sertifikasına psikoterapi beceri eğitimlerine katılması hipnoterapi için vazgeçilmezdir.

Hipnoz uygulama becerisi, hipnoterapi eğitimleri ile desteklenmelidir. Hipnoz tedavisi uygulayan uzmanın, temel psikoloji kuramları, psikopatoloji ve ruhsal hastalıkların tanı ve tedavisi konusunda iyi eğitimli olması hipnoz tedavisinin başarı ve yan etkilerini azaltır. Ülkemizde, hipnoz tedavisi, Sağlık Bakanlığının Alternatif Tıp Yönetmeliğinde bir tedavi yöntemi olarak kabul görmüştür. Bu yönetmelikte hipnoterapist unvanına sahip olacak kişilerin kabul kriterleri ve hipnoz eğitim metotları belirlenmiştir.

PSİKOTERAPİDE HİPNOZ HANGİ ALANLARDA KULLANILIR?

Antalya hipnoz sayfamızda hipnozun hangi alanlarda kullanıldığına ilişkin belli başlıkları burada topladık.

Alışveriş Bağımlılığı

Alkol Ve Sigara Bağımlılığı

Sınav Kaygısı, Başarı ve Motivasyon

Aşk Acısı, Ayrılık Acısı

Bağımlılıklardan Kurtulma

Cinsel Bağımlılık

Cinsel Uyumsuzluk (vajinismus, erken boşalma)

Diş Gıcırdatma

Egzamalarla Baş Etme

Her Türlü Fobiler

İşkoliklik

Kalabalık Önünde Konuşamama

Kaygı Bozuklukları Tedavisi

Kilo Verme

Oyun Bağımlılığı

Özgüven Artırma

Panik Atak Tedavisi

Performans Kaygısı

Psikojenik Ağrılar

Sigarayı Bırakma

Spor Performansını Artırma

Stres Yönetimi

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Uçak Korkusu

Uyku Bozuklukları

Yükseklik Korkusu

Klinik Hipnoz ve Hipnoterapi Nedir? 

Klinik hipnoz yerine hipnoterapi daha yaygın kullanılır. Hipnoterapi ile hipnoz kastediliyorsa, kavram karmaşası oluşur. Çünkü bence hipnoz kendi başına bir terapi değildir. Hipnoz psikoterapide bir araç olarak kullanılır. Psikolojik sorunların çözümünde ve belirli hedefleri gerçekleştirmede hipnozdan yararlanılabilir. Bir araba tamircisinin aracın mekanik aksamındaki işlevi bozulan parçaları onarabilmesi için motor hakkında bilgi sahibi olması gibi, en iyi hipnoterapistin psikoloji kuramlarının insan duygu, biliş ve davranış döngüsü üzerine yaklaşımları hakkında çok iyi eğitim almış olması gerekir.

Kimler Hipnoz Terapisi Yapabilir ?

Psikoterapide hipnoz uygulamasından yararlanmak istiyorsanız, psikolog, psikiyatrist ve psikoterapistinizin hipnoz eğitiminin yanında en azından bilişsel-davranışçı terapi, psikodinamik psikoterapi, duygu odaklı terapi ve ego state terapi alanında eğitimi olup olmadığından emin olmalısınız.

Başlıca Hipnoz ve Hipnoterapi Kuramları

Psikoterapi alanında birçok farklı model ve terapi türü vardır. Baş vurduğunuz terapistinizin hipnoz eğitimine ek olarak hangi eğitim sertifikalarına sahip olduğunu sorup araştırmak sizin için yararlı olacaktır.

Psikoterapi Modelleri

Psikoterapi Araç ve Teknikleri

Bilişsel Davranışçı Terapi

Psikodinamik Psikoterapi

Danışan Merkezli Psikolojik Danışma

Bilişsel Analitik Terapi

İnsancıl Psikoterapi

Çözüm Odaklı Terapi

Duygu Odaklı Terapi

Ego State Terapi

Kendilik Psikolojisi

 

Çarpık düşünce biçimlerini tanıma

Serbest çağrışım ve gevşeme

Yararı olmayan davranış değişimi

Hipnoz ve telkinler

Empati-EMDR

Serbest çağrışım

Yaşantısal öğrenme

Duygu Köprüsü (Affect Bridge)-Yaş geriletmesi

Gıyabında içe bakış- Dönüştürerek içselleştirme

Hipnoz ve Hipnoterapi Hakkında Merak Ettikleriniz

Hipnoz ve hipnoterapi hizmetine başvurduğunuzda nasıl bir deneyim yaşayacağınız, size, psikoterapistinize ve psikoterapiye getirdiğiniz sorunlara bağlıdır. Her terapist, sizi hipnotik transa yönlendirirken farklı ‘hipnotik indüksiyon’ tekniklerinden yararlanır. Psikoterapist, hipnotik trans için aşağıdaki tekniklerden herhangi birini kullanabilir. Nefes ve gevşeme telkinleri, rahatlatıcı ve keyif veren bir manzarayı hayalinizde canlandırma, sayılarla geri sayarak rahatlama ve derinleştirme telkinleri.

Başlıca Hipnoz Teknikleri Nelerdir?

Terapistiniz, kendi terapötik yaklaşımına bağlı olarak birçok farklı hipnotik indiksiyon seçeneğine başvurabilir.

  • Bir duygu ve beden duyumunu değiştirmek için doğrudan yapılan telkinler

Bazı durumlarda bir terapist doğrudan telkinlerde bulunabilir. Örneğin, “hoş bir manzara içinde kurduğunuz düşleme yoğunlaştıkça beden duyumu, duygu, ağrı ya da bulantınız azalmaya başlıyor”

  • Rahatsızlık veren yaşam olaylarını yeniden deneyimleme ve işlemleme

Terapistiniz bir başka seçenek olarak geçmişte yaşamış olduğunuz bir anıyı tekrar gözden geçirmenize yardımcı olabilir. Eğer terapistiniz, her hangi bir yaşam olayının psikoterapiye getirdiğiniz rahatsızlığınıza neden olduğunu kabul ediyorsa, bu anınızı bir çok farklı yönden ele almanıza yardımcı olur. Anılarınızı izlenebilir, çözülebilir ya da  işlenebilir halde deneyimlemenize destek olur. Örneğin, terapistiniz, travmatik bir anıyı televizyonda bir film sahnesi gibi izlemenizi telkin edebilir. Bu sayede geçmiş travmatik yaşantı daha kolay çözülebilir ve izlenip işlemlenebilir.

  • Sivrisineklerin Ürediği Bataklığa Ulaşmak

Hipnotik teknikler, bazı durumlarda bir sorunun temelini keşfetmek için kullanılabilir. Bazı psikoterapi modelleri terapiye getirilen sıkıntının nedenini, geçmiş olaylarla ilgili olarak çözümlenmemiş duygu, duyum ve bilişlerle ilgili olduğunu kabul eder. Her ne kadar bu çözümlenmemiş anılar bilişsel farkındalığın dışında olsalar da. Böylesi anılara ulaşmanın en etkin yolu “duygu köprüsü”tekniğini kullanmaktır. Bu teknikte, danışan rahatsızlık verici bir duygu hissettiğini ifade ettiğinde (utanç, korku ve suçluluk gibi), terapist ona “böyle bir duyguyu ilk kez mi hissediyorsunuz, daha önce bu duyguyu hissettiğiniz bir olay bir an belleğinizde canlansa neler olur?” gibi duygu köprüsü tekniği ile danışanın serbestçe anıya ulaşmasına yardım eder.  O anıda hissettiklerini şimdiki zamanda tanımlamasına destek olur.

Hipnoz ve Hipnoterapi Seansında Neler Yaşadığımı Hatırlayacak mıyım?

Hipnoterapi ile hafızanızdakileri silmek mümkün değildir. Ancak, hafızanızda yer etmiş anıların şimdiki halinizi etkilemesini değiştirmek mümkündür. Geçmişi unutmak her ne kadar güç olsa da bazı terapistler, seans sırasında yaşananların unutulmasını tercih edebilir. Bu tercih danışanın yararına olacak durumlarda kullanılır. Diğer türlü hipnoterapi sırasında yaşananların hatırlanması danışanın iyileşmesi için gereklidir. Örneğin, hipnotizana “uyandığında bu oturumdaki hiçbir şeyi hatırlamayacaksın”şeklinde bir telkin verilirse, seansta hatırladığı anısının onu rahatsız etmesinin önüne geçilebilir. Bu tamamen danışanın iyilik hali için kullanılır.

Bugün Psikolojik Sağlık Yolculuğunuza Başlayın!

Klinik Psikolog Ali Bıçak olarak, duygusal dayanıklılık ve zihinsel netlik kazanmanız için buradayız. Anksiyete, depresyon, ilişki sorunları veya kişisel gelişim gibi konularda desteğe ihtiyacınız varsa, Antalya’da hizmet veren uzman ekibimiz, her adımda size rehberlik etmek için hazır.

İlk Adımı Bugün Atın!
Her seansı sizin ihtiyaçlarınıza göre uyarlayarak profesyonel ve şefkatli bir yaklaşım sunuyoruz. Daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam yolculuğuna başlamak için bize ulaşın.

©2018 Klinik Psikolog – Psikoterapist Ali Bıçak, Her Hakkı Saklıdır. www.alibicak.com içeriğini sürekli yeniler, yeni içerikler üretmeye devam eder.