Grup Psikoterapisi
Grup Psikoterapisi birden çok danışanın katılımıyla yürütülen bir hizmettir. Katılımcı sayısı 5-12 kişi arasında değişir. Depresyon, panik atak, sosyal fobi, vajinismus, sınav kaygısı, alkol sorunu gibi birçok farklı psikolojik sorunun çözümünde kullanılır. Bu sayfada grup bu terapi yöntemi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Grup terapisi psikolog ve klinik psikolog, psikolojik danışman, psikoterapist eşliğinde ve liderliğinde yürütülür. Bazı psikolojik sorunları daha kolay çözüme kavuşturur. “Grup Psikoterapisi Nedir? Grup Psikoterapisi Nasıl İşler? Grup Psikoterapisine Kimler Katılabilir?” merak ediyorsanız okumaya devam edin.
Grup Terapisi Nedir?
Grup terapisi, sınırlı sayıda kişinin ve yapılandırılmış bir şekilde bir araya gelerek oluşturulduğu bir terapi şeklidir. Grup terapisti grup lideri olarak oturumları yönetir. Grup terapisi bireysel terapiden daha zengin farkındalık yaşamamıza olanak sağlar. Grupla çalışmak terapist için daha fazla beceri gerektirir. Tıpkı eş terapisinde olduğu gibi. Çalıştığım her grup bana yeni deneyimler kazandırıyor. Kendimle kurduğum ilişki kadar, üyelerin benimle ve birbirleri ile olan ilişki biçimleri çok yoğun trafikte pür dikkat kesilmişim gibi hissederim. Her grup, hem lidere hem de üyelere müthiş zenginlikler katar. Terapistin deneyimi üyelerin deneyimi ile birleşir, o gözleyen benle diğerleri ve kendisi arasındaki ağın şifrelerini zihninde çözer, grup üyelerine benzer deneyim ve farkındalık yakalamalarına destek olur.
Grup Psikoterapisi Nasıl İşler?
Grup deneyimi yaşantısaldır. Şu anı içerir. Toplumsal bir deney laboratuvarı gibidir. Üyeler korunaklı biçimde birbirleriyle ilişki kurarken, kurdukları bu ilişki biçimlerinin uyumsuz döngülerinin farkına vararak daha hızlı değişip dönüşme imkanı yakalarlar. Grup psikoterapisinde değişimler daha hızlı, yaşantısal olur. Bireysel psikoterapideki gibi, danışan terapi odasında kazandığı beceri ve farkındalıkları, tek şansı yaşadığı topluma gidip yeniden deneyimlemekle değil, doğrudan o anda deneyimlediğini fark edip öğrenme şansı yakalar. Grup psikoterapisi korunaklı bir yaşantıdır. Her üye her an farkındalığa daha yakındır. Birbirlerini daha az inciterek iletişim kurmayı öğrenebilirler. Grup terapisti grupta kimin kime ne söylediğini ve oluşturduğu etkiyi yakalar ve herkesin birbirine karşı ne kadar sorumlu olduğunun bilincine vardırır.
Grup Psikoterapisi’ne Kimler Katılabilir?
Grup Psikoterapisi, belli bir amaçla, mesela sigarayı bırakma, panik atak grubu vb. gibi, ya da serbestlik sağlanarak oluşturulabilir. Üye sayısını 8-10 kişi ile sınırlamak verimliliği artırır. Haftada bir, 90 dakikalık oturumlar düzenlenebilir. Grup psikoterapisine başvuranlar bireyselden daha az öderler. Hem ekonomik hem de hızlı bir terapi biçimidir.
Eğer Antalya’da grup psikoterapisine ihtiyaç duyuyor bizi takip edin. Sorunlarınızı psikolog, psikoterapist, evlilik terapisti, cinsel terapist, psikolojik danışman eşliğinde grup üyeleri ile birlikte ele alabilirsiniz. Yeni deneyimler ve çözüm yolları keşfetmek istiyorsanız, çekinmeyin bizi arayın.